Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Tijdschrift voor Urologie

Slagvaardigheid vereist


Jaarverslag cystectomieregistratie NVU 2017

Samenvatting

In de www.nvukwaliteit.nl registratie van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) is het aantal ingevoerde cystectomieën de afgelopen jaren stabiel gebleven. Wel is er een trend naar meer robot-geassisteerde ingrepen maar deze is ruim minder dan de helft van het totaal. Er is een dalende trend naar het aantal ingevoerde orthotope urinedeviaties en een dalende trend van de 30-dagenmortaliteit.



Verwijden of verwijderen? De preputiumplastiek is een goed alternatief voor therapeutische circumcisie

Samenvatting

Kinderen met een phimosis, bij wie behandeling met corticoïden faalt, ondergaan veelal een therapeutische circumcisie. In de richtlijn 'Behandeling phimosis bij kinderen' wordt de preputiumplastiek echter als een goed alternatief beschreven. In een retrospectieve studie zijn binnen ons ziekenhuis de resultaten van de preputiumplastiek geëvalueerd. Alle 70 kinderen (gem. leeftijd 11 jaar) die de afgelopen vijf jaar in onze kliniek een preputiumplastiek ondergingen, werden geïncludeerd. Bij het eerste controlemoment was 75 % tevreden (d. i. volledige retractie van de voorhuid mogelijk) en bij het tweede controlemoment 86 %. Bij het derde controlemoment voor een selecte groep 94 %. Complicaties waren infectie (4 %) en bloeding (1 %). Uit deze studie kan worden geconcludeerd dat een preputiumplastiek bij therapieresistente phimosis een goed voorhuidsparend alternatief is voor een therapeutische circumcisie.



Een tweede transurethrale resectie bij niet-invasief (Ta) hooggradig urotheelcelcarcinoom? Een retrospectieve multicenteranalyse

Samenvatting

Adequate stadiëring bij blaascarcinoom is van wezenlijk belang voor het verdere behandelbeleid. De NVU-richtlijn (2016) adviseert een re-TURT bij alle T1- én alle hooggradige (graad 3) tumoren. In de meest recente EAU-richtlijn is dit aangepast tot alleen T1-tumoren, mits er musculus detrusor in het preparaat zit. Dit retrospectieve multicenteronderzoek onderzocht de waarde van een re-TURT bij het hooggradig pTa-urotheelcelcarcinoom (UCC). In totaal werden in vijf centra 65 patiënten geïncludeerd. In deze studie zijn niet meer tumorrecidieven geconstateerd bij de patiënten bij wie geen re-TURT werd verricht. Was er wél een re-TURT verricht, dan leidde dit geen enkele maal tot upstaging (pT1 of hoger). Deze resultaten ondersteunen de aanpassing in de nieuwste EAU-richtlijnen niet standaard een re-TURT te verrichten bij hooggradige pTa-tumoren van de blaas, mits zich in de initiële resectie musculus detrusor in het preparaat bevindt.



Case report. Een ongewone complicatie van suprapubische katheterisatie: accidentele plaatsing van de katheter in de ureter

Samenvatting

Suprapubische katheterisatie is een belangrijke techniek om de blaas te draineren en is geassocieerd met enkele bekende complicaties, zoals het ontwikkelen van een opstijgende urineweginfectie of perforatie van een darmlis tijdens plaatsing van de katheter. In deze casus beschrijven we een ongewone complicatie die kan optreden tijdens het wisselen van de suprapubische katheter (SPC), namelijk plaatsing van de katheter in een van de ureteren, met obstructie en hydronefrose tot gevolg. Het is een zeldzaam fenomeen, dat kan leiden tot een serieuze diagnostische uitdaging bij een specifieke patiëntenpopulatie.



De FUTURE trial; een multicenter RCT naar MRI-geleide prostaatbiopten

Samenvatting

De FUTURE-trial is een multicenter gerandomiseerde studie naar drie technieken van MRI-geleide target biopten (TB's) bij patiënten na negatieve systematische biopten (SB's) en blijvende verdenking op prostaatkanker. Tussen 2014 en 2017 ondergingen 665 patiënten een multiparametrische MRI. 234 (35 %) patiënten met een PIRADS-laesie ≥3 werden 1:1:1 gerandomiseerd voor TB: in-bore MRI (MRI-TB), MRI/TRUS-fusie (FUS-TB), en cognitieve fusie (COG-TB). Na FUS-TB en COG-TB werden tevens SB's afgenomen. Tussen de drie technieken waren geen significante verschillen in detectie van prostaatkanker en significante prostaatkanker (MRI-TB 54,5 %/32,5 %, FUS-TB 49,4 %/34,2 %, en COG-TB 43,6 %/33,3 %, p= 0,39/p= 0,98). De combinatie van SB's en TB's versus enkel TB's zorgde voor 1 % meer detectie van significante prostaatkanker (35 % versus 34 %). Er was geen significant voordeel voor één TB-techniek voor het detecteren van (klinisch significante) prostaatkanker. De toegevoegde waarde van een SB was beperkt.



Een memorabele vergadering

Samenvatting

Dit nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Urologie bevat weer de abstracts, geaccepteerd voor de voorjaarsvergadering in Rotterdam. Deze vergadering is gekoppeld aan het 50-jarig bestaan van de de afdeling Urologie van de Erasmus Universiteit. Een memorabele vergadering wordt dit dus, naast activiteiten en internationale sprekers die deze twee dagen zullen passeren.



Abstracts voorjaarsvergadering NVU, 16 en 17 mei 2019, Rotterdam

Samenvatting

De FUTURE trial is een multicenter RCT naar MRI target biopten (TB's) bij patiënten met negatieve systematische biopten (SB's) en een verdenking op prostaatkanker. In deze analyse werden adverse events (AE) van drie technieken van TB vergeleken.



Diversiteit


Keuzehulp voor cystectomiepatiënten: stomaofneoblaas.nl

Samenvatting

In geval van radicale cystectomie staan veel patiënten voor de keuze tussen een stoma of een neoblaas voor urinederivatie. Als ondersteuning in deze beslissing is een keuzehulp ontwikkeld met de voor- en nadelen van beide opties. De keuzehulp werd ontwikkeld met patiënten en zorgverleners. Evaluatie gebeurde middels vragenlijsten in een bruikbaarheidstudie. Hiertoe werden vragenlijsten ingevuld door 37 patiënten: 25 met en 12 zonder keuzehulp. De keuzehulp werd positief geëvalueerd. Met keuzehulp werden meer kennisvragen correct beantwoord (96 % vs. 83 %; p = 0,066) en waren meer patiënten actief betrokken in de keuze (100 % vs.75 %; p = 0,011). Patiënten ontvingen de keuzehulp op de dag van het diagnosegesprek (38 %), één tot zeven dagen erna (19 %) of later (43 %). Tevredenheid met de timing verschilde tussen die momenten (resp. 88 %, 100 % en 33 % tevreden, p= 0,018). De keuzehulp werd positief beoordeeld en deed alle patiënten actief meebeslissen. De keuzehulp kan direct na de diagnose worden uitgereikt.



Alexandros Sfakianakis
Anapafseos 5 . Agios Nikolaos
Crete.Greece.72100
2841026182
6948891480

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.