Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Η αιτία των εκλογών είναι βαθύτερη : Γιατί θα ψηφίσω Μητσοτάκη/ΝΔ

Του Μανούσου Μαραγκουδάκη*

Δεν είχα ψηφίσει ποτέ ΝΔ μέχρι την μεγάλη κρίση. Όταν την ψήφισα, κατά την ιλιγγιώδη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ο λόγος ήταν να αποτρέψω με την ψήφο μου την μεγάλη καταστροφή. Ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε αν λάβουμε υπόψη την κατάσταση που ήταν τότε η χώρα. Τώρα όμως, πάνω στα αποκαΐδια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι πράγματι δυνατές. Και πιστεύω ότι ο Κυριάκος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για να τις πραγματοποιήσει. Πιστεύω στον Κυριάκο, στους ανθρώπους που έχει συγκεντρώσει γύρω του, και στο πρόγραμμά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδιοργάνωσε τις δομές του κόμματος, το εξυγίανε, το εκσυγχρόνισε και το άνοιξε στην κοινωνία. Μίλησε απλά και κατανοητά για τον φιλελευθερισμό και ξεδίπλωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στοιχεία και αριθμούς. Πάνω απ' όλα, ο Κυριάκος με έπεισε ότι «το έχει» - έχει όραμα και πρόγραμμα που το έχει δουλέψει εδώ και πολύ καιρό, και θέλει να το εφαρμόσει από αγάπη και έγνοια για την πατρίδα του.

Οι άνθρωποι που έχει συγκεντρώσει γύρω του, τόσο μέσα από το μητρώο στελεχών, όσο και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αποτελούν στην συντριπτική πλειοψηφία τους έξοχους πολίτες – μία πραγματική πολιτική ελίτ εν τω γεννάσθαι. Διαβάζοντας τα βιογραφικά τους και παρακολουθώντας τις συνεντεύξεις τους ένοιωσα συγκίνηση για τις ζωντανές δυνάμεις που διαθέτει η χώρα και που μέχρι τώρα ζούσαν στην ιδιωτικότητά τους. Ο Κυριάκος, και μόνον αυτός, πιστώνεται την απόφασή τους να πολιτευθούν και να αναδειχθούν σε νέο πρότυπο πολίτη.    

Το πρόγραμμά του είναι φιλελεύθερο – όχι όσο θα ήθελα, αλλά προτιμώ ένα κουτσό φιλελευθερισμό στην εξουσία, παρά έναν πούρο φιλελευθερισμό στην αντιπολίτευση (στην καλύτερη περίπτωση).  Οι πολιτικές του είναι πραγματιστικές, ορθολογικές, δοκιμασμένες παντού στην Ευρώπη, και βασίζονται στην απελευθέρωση των Ελλήνων από την θηλιά του κρατισμού. Η φιλοσοφία του είναι ξεκάθαρα φιλελεύθερη: Αν μειώσεις τους φόρους, απλοποιήσεις την γραφειοκρατία, και αφήσεις να ανθίσει ο ιδιωτικός τομέας, κάθε Έλληνας θα γίνει παραγωγικός. Το πώς θα γίνει, είναι δική του υπόθεση. Η «φαντασία στην εξουσία» είναι φιλελεύθερο σύνθημα, όχι αριστερό.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή την Κυριακή, αλλά και την Κυριακή των βουλευτικών εκλογών, η ΝΔ θα είναι νικήτρια. Επίσης, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Κυριάκος θα αντιμετωπίσει σοβαρή αντίσταση, τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αντιπολίτευση. Όμως είναι η τελευταία μας ελπίδα να γίνουμε μία συγκροτημένη κοινωνία, να αποκτήσουμε μία εύρωστη οικονομία, και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη.

Καλή δύναμη.             

* Ο κ. Μανούσος Μαραγκουδάκης είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Ενσωματωμένη εικόνα


ALEXANDROS SFAKIANAKIS ANAPAFSEOS 5 AGIOS NIKOLAOS CRETE 72100 GREECE +306932607174 +302841026182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.